Berberiini

Berberiini on lisäravinne, joka tutkimusten perusteella saattaa soveltua mm. diabeteksen, syövän ja sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon.

Berberiini on alkaloidi, jota saadaan useista perinteisistä lääkekasveista kuten ruostehappomarja (Berberis vulgaris), jotkut muut Berberis-lajit sekä hydrastisjuuri (Hydrastis canadensis).  Se on voimakas antioksidantti ja sillä on anti-inflammatorista eli tulehdusta lievittävää vaikutusta.

Tutkimusten perusteella berberiinistä saattaa olla apua moniin yleisimmistä sairauksista. Toisaalta on syytä muistaa, että useimmat tutkimuksista on tehty koe-eläimillä tai muuten laboratoriossa. Kliinisiä tutkimuksia ihmisillä on toistaiseksi hyvin vähän.

Sydän- ja verisuonisairaudet

Berberiini laskee kolesterolia (sekä kokonaiskolesteroli että LDL eli “paha” kolesteroli) ja triglyseridejä, joiden korkeat arvot on yhdistetty kohonneeseen sydäntautiriskiin. Eläinkokeiden perusteella se näyttää toimivan erityisen hyvin yhdistettynä kasvistanoleihin, joita käytetään esimerkiksi Benecol-tuotteissa ja joissain muissa kolesterolia alentavissa elintarvikkeissa.

Berberiini alentaa verenpainetta verisuonia laajentamalla. Se myös vähentää sydämen rytmihäiriötaipumusta.

Sydämen vajaatoiminta on yksi niitä harvoja berberiinin käyttötarkoituksia, joista on myös kliininen, ihmisillä tehty tutkimus. 1,2-2 gramman päiväannoksella berberiini paransi sydämen toimintaa ja vähensi sydänperäisiä oireita kuten uupumusta ja hengenahdistusta lumelääkettä enemmän. Myös kuolleisuus oli berberiiniryhmässä selvästi alhaisempi kuin lumelääkkeellä.

Kakkostyypin diabeteksen hoito

Kakkostyypin (aikuisiän) diabeteksessä berberiini parantaa insuliiniherkkyyttä. Se laskee verensokeria yhtä tehokkaasti kuin diabeteslääke metformiini (Glucophage).

Berberiini estää entsyymiä nimeltä dipeptidyylipeptidaasi-4 (DPP-4). Näin vaikuttavat myös diabeteslääkkeet sitagliptiini (Januvia), vildagliptiini (Galvus) ja saksagliptiini (Onglyza). Berberiinin edulliset vaikutukset diabetekseen johtuvat kuitenkin mitä ilmeisimmin useista eri vaikutusmekanismeista.

Berberiini voi tehostaa muiden diabeteslääkkeiden kuten metformiinin, pioglitatsonin (Actos) ja rosiglitatsonin (Avandia) tehoa.

Berberiini ja syöpä

Berberiinistä voi olla apua useiden eri syöpien ehkäisyssä ja hoidossa, mukaan lukien:

  • rintasyöpä
  • maksasyöpä
  • suusyöpä
  • glioblastooma (eräs aggressiivisimmista aivokasvaimista)
  • vatsasyöpä
  • eturauhassyöpä
  • haimasyöpä
  • leukemia
  • melanooma.

Berberiini voi parantaa joidenkin syöpälääkkeiden tehoa. Se näyttää myös vähentävän sädehoidon ja joidenkin solunsalpaajien aiheuttamia sivuvaikutuksia.

Masennus, ahdistus ja muut psykiatriset sairaudet

Sekä masennukseen että ahdistukseen on eläintutkimuksissa saatu apua berberiinistä. Eläimillä sen teho ahdistuksen lievittämisessä on osoittautunut muihin ahdistuslääkkeisiin verrainnolliseksi.

Berberiinin on osoitettu lisäävän serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin määrää aivoissa. Joidenkin SSRI-masennuslääkkeiden tapaan se vaikuttaa myös sigmareseptoreihin, mikä voi osaltaan helpottaa masennusta ja ahdistuneisuutta.

Myös skitsofrenia ja kaksisuuntainen mielialahäiriö saattavat lievittyä berberiinillä, sillä se estää näihin sairauksiin yhdistettyä entsyymiä nimeltä prolyylioligopeptidaasi.

Bakteerit, sienet ja virukset

Berberiinistä saattaa olla apua MRSA-bakteerin, helikobakteerin ja joidenkin muiden bakteeri-infektioiden hoidossa, ainakin yhdistettynä antibiootteihin. Itsessään se ei ole kovin tehokas
antibakteerinen aine. Sama pätee sieni-infektioihin kuten kandidaan eli hiivaan: berberiini siltään ei ole kovin tehokas, mutta se parantaa sienilääke flukonatsolin tehoa.

Berberiinistä saattaa olla hyötyä myös proteesi-infektioiden ja kroonisen poskiontelontulehduksen hoidossa,sillä se estää stafylokokkibakteereja muodostamasta biofilmejä. Biofilmit ovat usein haasteena näitä infektioita hoidettaessa, koska ne vaikeuttavat antibioottien pääsyä infektiopesäkkeeseen.

Berberiini on osoittanut tehoa myös HI-virukseen, herpesviruksiin kuuluvaan sytomegalovirukseen sekä hepatiitti B-virukseen.

Berberiinin muut käyttötarkoitukset

Berberiini saattaa parantaa muistia ja keskittymiskykyä, sillä se lisää tärkeän välittäjäaineen asetyylikoliinin määrää aivoissa. Tämän ja joidenkin muiden vaikutusten ansiosta berberiini voi olla avuksi Alzheimerin taudin ehkäisyssä ja hoidossa.

Eläinkokeiden perusteella berberiinistä saattaa olla apua myös autoimmuunisairauksiin, mutta tästä tarvittaisiin lisää tutkimuksia.

Luun tiheys parani berberiiniä saaneilla rotilla, niin uroksilla kuin naaraillakin, joten siitä saattaa olla hyötyä myös osteoporoosin hoidossa.

Sivuvaikutukset ja yhteisvaikutukset

Ummetus ja vatsavaivat ovat berberiinin yleisimpiä sivuvaikutuksia. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat päänsärky, unettomuus, pahoinvointi ja hengenahdistus. Yleensä se on kuitenkin erittäin hyvin siedetty.

Berberiinin yhdistäminen SSRI-lääkkeisiin tai muihin serotoniinin vaikuttaviin masennuslääkkeisiin voi teoriassa aiheuttaa vaarallisen serotoniinisyndrooman, koska molemmat lisäävät serotoniinin määrää aivoissa.

Diabeetikoilla berberiini saattaa aiheuttaa hypoglykemiaa eli alhaista verensokeria, erityisesti jos sitä käytetään yhdessä verensokeria laskevien lääkkeiden kanssa. Se saattaa nostaa siklosporiinin ja digoksiinin pitoisuutta veressä, jolloin näiden lääkkeiden haittavaikutukset voivat lisääntyä.

Suomessa saatavilla olevat berberiinivalmisteet

Runsaasta tutkimusnäytöstä huolimatta berberiinivalmisteiden valikoima on vielä rajoitettu ja suurin osa sisältää vain vähäisiä määriä berberiiniä – joskus vain muutamia milligrammoja.

Riittävän vahvoja valmisteita ovat Tohtori Tolosen Berberin ja Leader Vahva Berberin + Kromi, jotka molemmat sisältävät 500 mg berberiiniä per tabletti. Annossuositus on 2-3 kapselia päivässä.

Kolmas suomalaistuote on Emendon Punariisi-Berberiini, joka sisältää berberiinin lisäksi punariisiä ja joitain B-ryhmän vitamiineja. Punariisi sisältää luonnostaan kolesterolia laskevia statiineja, joista osa on identtisiä reseptillä saatavien kolesterolilääkkeiden kanssa.

Lisätietoa: Berberiinin esittely Tohtori Tolosen sivuilla

Teksti: Maija Haavisto